10 september 2023: Nieuwe folk uit Finland

playlist | beluister het programma:

De CD Surun Synty van Emmi Kuittinen. Zangeres Emmi Kuittinen speelt ook onder andere accordeon en mandoline. Verder is Antti Rask te horen op onder andere ukelele en cello, Kirsi Vinkki op viool en jouhikko en Mimmi Laaksonen op verschillende blaasinstrumenten. Kuittinen zegt zelf dat ze op Surun Synty (vertaald als ‘de geboorte van verdriet’) klanken zoekt voor melancholie en verdriet. Kuin muistuu mieleheni (‘zoals ik me kan herinneren’) werd aan het einde van de 19e eeuw in Karelië (Oost Finland) gepubliceerd en werd door de 4 musici voorzien van een nieuw arrangement.

De nieuwe CD Vainaan Perua- Satavuotinen Sakka van Emilia Lajunen. De CD verscheen op 1 september en Lajunen probeert daarop een dorp vol fanatieke violisten te laten herrijzen. Het materiaal is samengesteld uit authentieke opnamen, vioolspel van Lajunen en electronische klanken van Eero Grundström [nog een link]. Het materiaal maakt deel uit van haar doctoraat, behaald aan de Sibelius Academie in Helsinki.

Jaakko-kulta van de CD Hämärä van Sähköpaimen (‘elektrische herder’), een groep met Eero Grundström, Amanda Kauranne en Kirsi Ojala. Allen zijn afgestudeerd aan de Sibelius Academie in Helsinki en actief in verschillende andere Finse folk groepen. Het thema-album Hämärä (‘schemering’) vindt z’n inspiratie in de stemming die ontstaat tijdens de schemering, de verhalen, de dansen en de gezangen. Zo ook Koivumetsä, gebaseerd op een Fins Roma-lied en een dans uit Karelië

Een van de leden, Eero Grundström, maakt ook deel uit van Suistamon Sähkö. Ze staken een oud Russisch-Fins lied over een handelsreiziger in een nieuw jasje: Kulkukauppias. Hieronder een filmpje van hetzelfde liedje (niet in het programma te horen)

Met dank aan Nordic Notes!

en nòg een link voor hen die, net als ik, geen genoeg kunnen krijgen van Finse folk.


playlist:

  1. Emmi Kuittinen. Marja Leena. (Surun Synty, 2023; 04:17)
  2. Emmi Kuittinen. Kuin muistuu mieleheni. (Surun Synty, 2023; 04:06)
  3. Emmi Kuittinen. Rentun ruusu. (Surun Synty, 2023; 04:33)
  4. Emilia Lajunen. Elias Leppänen. (Vainaan Perua- Satavuotinen Sakka, 2023; 09:17)
  5. Emilia Lajunen. Viitasaarelta (From Viitasaari). (Vainaan Perua- Satavuotinen Sakka, 2023; 08:24)
  6. Emilia Lajunen. Satavuotinen Sakka (Deep in the Dregs). (Vainaan Perua- Satavuotinen Sakka, 2023; 05:16)
  7. Sähköpaimen. Jaakko-kulta. (Hämärä, 2023; 09:37)
  8. Sähköpaimen. Koivumetsä. (Hämärä, 2023; 08:52)
  9. Suistamon Sähkö. Kulkukauppias. (Varokaa Hengenvaara, 2021; 04:20)