FolkIt, 11 juli 2021: ВеданЪ КолодЪ

playlist

In deze aflevering van FolkIt aandacht voor Vedan Kolod: een folk-trio uit Krasnojarsk, Siberië. Hun CD ‘Wild Games’ verscheen vorig jaar bij het Duitse label CPL Music en werd opgenomen in 2019 om hun 15 jarig bestaan te vieren. Van deze CD aan het einde van dit programma enkele stukken. De naam van de CD verwijst naar de woeste en meedogenloze natuur van Siberië en bevat muziek die ver terug gaat in de Russische, Siberische en Slavische traditie. De naam is ook bedoeld als een protest tegen de enorme vernietiging van de Siberische natuur.

De naam van de groep, Vedan Kolod, is Oudrussisch voor profetische boom: de boom die de aarde met de hemel verbindt, en die herinnert aan het verleden en de toekomst kent.

Vedan Kolod bestaat uit Daryana Antipova (o.a. zang en percussie), Tatiana Naryshkina (o.a. zang) en Valeri Naryshkin (zang en verschillende instrumenten). Laatstgenoemde heeft zelf ook veel van de instrumenten gebouwd en gerestaureerd.

Daryana Antipova maakt deel uit van Vedan Kolod en is daarnaast muziekjournalist en organisator van o.a. de Russian World Music Awards. Zij ervaart als journaliste en promotor van folk- en wereldmuziek hoe zeer de verbreiding van deze muziek wordt tegengewerkt. Reden temeer om met Vedan Kolod te laten horen wat tot nu toe nauwelijks te beluisteren was.

Enkele van de CD’s die in dit programma te beluisteren zijn, zijn (her)uitgegeven door CPL-Music. Het label geeft ook een (Duitstalig) lezenswaardig tijdschrift uit: Folk Galore. Daarin onder andere een artikel over Vedan Kolod, en een aantal artikelen over de toestand van de Russische folk, geschreven door Daryana Antipova

playlist:

 1. Vedan Kolod. Kaleda (Wild games, 2020, CPL-Music- CPL041)
 2. Vedan Kolod. Plemena (Plemena, 2005, bandcamp)
 3. Vedan Kolod. Golubinaya Kniga (Plemena, 2005)
 4. Vedan Kolod. Grief (The dance of the wood spirits, 2007)
 5. Vedan Kolod. She-Wolf (The Wolf’s Path, 2008)
 6. Vedan Kolod. The Sun is Shining (The Wolf’s Path, 2008)
 7. Vedan Kolod. Ритуал (The curve of the road, 2009)
 8. Vedan Kolod. У нас ныне (The curve of the road, 2009)
 9. Vedan Kolod. Shrovetide (Gorodische, 2014, CPL-Music CPL049)
 10. Vedan Kolod. Grey Bird (Gorodische, 2014, CPL-Music CPL049)
 11. Vedan Kolod. Vedma (Live at Dom, 2016)
 12. Vedan Kolod. The First Game (Wild games, 2020, CPL-Music- CPL041)
 13. Vedan Kolod. Utochka (Wild games, 2020, CPL-Music- CPL041)
 14. Vedan Kolod. Beat and Run (Wild games, 2020, CPL-Music- CPL041)
 15. Vedan Kolod. Serbiyanochka (Wild games, 2020, CPL-Music- CPL041)

   

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *