Over mij

Sinds mei 2016 maak ik weer een programma voor de Concertzender: FolkIt!

Zoals de naam al zegt gaat het programma over folk-muziek. Nu is folk een heel breed begrip, dus ik heb er bij mijn programma’s mijn eigen invulling aan gegeven.

Mijn fascinatie voor folk-muziek ontstond in de periode dat ik bezig was met een ontdekkingstocht naar ‘klassieke’ muziek. Ik ontdekte componisten als Bartók, en deFalla. Toen las ik een boek van Aaron Copland waarin hij beweerde dat niet componisten als Wagner, Schönberg, Webern, Debussy etc. belangrijk waren geweest voor de veranderingen in de muziek, eind  19e/ begin 20e eeuw, maar eerder Strawinsky, Mussorgsky en deFalla. Omdat zij invloeden verwerkten van volksmuziek.

(Het is goed mogelijk dat ik de inhoud van het betreffende boek (waarvan ik de titel vergeten ben) vertekend weergeef; excuses daarvoor!)

Inmiddels was het 2016, maar was mijn fascinatie voor folkmuziek niet afgenomen. En nu ik het programma maak voel ik me ook genoodzaakt om mijn muziekkeuze enigszins te motiveren. Ik vind dat het onderwerp van mijn programma voldoende beperkt moet zijn, en tot nu toe leg ik mezelf die beperking met name in geografische zin op: er zijn programma’s geweest over de tarantella in Zuid Italië, vioolmuziek uit Noorwegen, Rembetica uit Griekenland, Bretagne en Letland, om er een paar te noemen. Verder heb ik geen muziekwetenschappelijke achtergrond dus ga ik als enthousiast liefhebber op ontdekkingstocht. Dankzij het internet stuit ik op fascinerende websites, filmpjes, muziekjes. Ze geven een inkijkje in de sociale context waarin de muziek geplaatst kan worden. Maar ze geven ook aan dat de muziek nog steeds leeft: nog steeds dansen mensen op de muziek, nog steeds zijn er (soms jonge) instrumentalisten en zangers die zich toeleggen op de muziek uit hun eigen streek, nog steeds zijn er componisten bezig traditionele muziek uit hun streek te verwerken.

Mijn maandelijkse programma is te beperkt om dat weer te geven. Daarom deze website. Ik wil de bezoekers van de website deelgenoot maken van mijn vondsten en duidelijk maken dat er nog zoveel meer is dan die over-hypete bandjes die weer eens een paar minuutjes speeltijd krijgen in De Wereld Draait (draaide) Door, en dat de wereld zoveel groter is dan Nederland- Engeland- Amerika…

Kortom: ik hoop dat ik jullie deelgenoot kan maken van mijn ontdekkingstocht!